top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTim De Wispelaere

Een prachtige streek in Andalusië... De Axarquía !

Ligging van de Axarquía

De Axarquía is een vrij onbekende streek in het zuid-oosten van de provincie Málaga in Spanje. Het ligt aan de Middellandse Zee, tussen Rincon de la Victoria tot iets voorbij Nerja en is rijk aan kleine witte dorpjes. Het zonovergoten, ongerepte gebied loopt via hoge Sierras, glooiend landschap en akkers tot aan de kuststreek. In de Axarquía is het klimaat heel mild en het zal er, in tegenstelling tot andere delen van Zuid-Spanje, dan ook nooit onder nul worden in de winter en in de zomer is het minder heet dan in het binnenland.

De vele bergdorpjes

De pittoreske dorpjes met hun witte huisjes, hun prachtige kleuren, bijzondere geuren en hun steegjes en straatjes vol bloemen en planten nodigen je uit voor een bezoek. Deze dorpjes die veelal in de bergen liggen, hebben allemaal hun eigen feest, die je verhalen vertellen uit het Andalusische verleden. Het dorpje Frigiliana is meerdere malen uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje. Bezienswaardig zijn verder: Nerja met zijn Balcon de Europa en de Cuevas de Nerja, de dorpjes Comares (hoogstgelegen), El Borge (één van de oudste), Alfarnate, Salares, Riogordo, Canillas de Aceituno en Cómpeta. De Axarquía bestaat uit 31 gemeentes waarvan Vélez-Málaga de hoodstad is.

Het landschap

De Axarquía is een berggebied met een spinnenweb van wijnvelden en een labyrint van olijf- en amandelboomgaarden. Voornamelijk zijn er landerijen met avocado- en mangobomen, en natuurlijk de citrusvruchten.Tevens is het een doorvlieggebied voor trekvogels. De hoogteverschillen in de Axarquía zijn enorm, wat dan ook spectaluraire vergezichten oplevert. Bij het zien van de wijngaarden, aangelegd tegen de bergwanden, zul je respect krijgen voor de boeren. Landbouwvoertuigen zul je niet vaak zien, want door de steile ligging zijn muilezels veel efficiënter. De boeren moeten dan ook vaak met hun muilezel uren klimmen om hun kleine lapje grond te bereiken.

Cultuur en Gastronomie

Het gebied is wat minder toeristisch dan ten westen van Málaga, hoewel er een duidelijke opbloei is. De badplaatsen Nerja, Torrox Costa en Torre del Mar hebben voor badgasten veel te bieden. Aan de lange zandstranden vind je de Chirinquitos(eettentjes) waar je om de 50 meter verse vis kunt eten die dagelijks wordt aangevoerd in de vissershaven van Caleta de Velez. De keuken van de Axarquía is eenvoudig maar smakelijk. Behalve de verse vis wordt er ook veel vlees gegeten, hetzij gegrild, hetzij als stoofpot. Er zijn ook typische streekgerecht met Moorse invloeden zoals lamsvlees met honing en kruiden, bloedworst met ui en rietsuiker, geitenkaas met amandelen uit de oven en veel gerechten met wild.

Acitiviteiten

In de Axarquía zijn vele activiteiten mogelijk, zodat het niet alleen voor zonaanbidders een uniek vakantie-oord is. Zo zijn er schitterende wandel- en fietsroutes, is het een uniek paardrijgebied en is het beslist de moeite waard om een ontdekkingstocht per auto te maken. Je kunt met de auto vijf prachtige, goed aangegeven routes maken en een rijkdom ontdekken die voor velen onbekend is.

Het zijn dagtochten die je qua tijd relaxed kunt maken:

La Ruta Mudejar (75 km) - route -

La Ruta del Sol y Aguacate (75 km) - route -

La Ruta del Sol y del Vino (55 km) - route -

La Ruta del Aceite y los Montes (63 km) - route -

La Ruta de la Pasa (63 km) - route -

Bron tekst en foto : liesmar/infonu , carlos castro - www.carloscastrofotografo.com en Tim

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page