top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTim De Wispelaere

Methode Traditionelle

Champagnes en goede mousserende wijnen worden gemaakt volgens de methode traditionelle. Eerst maakt de wijnmaker een goede basiswijn, bottelt deze en voegt er gist en suiker aan toe. De fles wordt afgesloten met een kroonkurk. Het gist zet de suikers om in alcohol en koolzuur (2e gisting).


De flessen komen op z’n kop in een speciaal schuin rek te staan (pupitre) en worden maandenlang (!) dagelijks een klein beetje gedraaid.


De dode gisten komen daardoor in de flessenhals terecht. Om dit er uit te halen bevriest men de hals in een ijskoud bad. Als de kroonkurk er vervolgens af wordt gehaald, schiet door de druk het propje dode gist er uit.Tot slot vult men de fles aan met dezelfde (al dan niet gezoete) wijn en sluit men deze met een kurk en een ijzeren korfje. De wijn rijpt dan nog lange tijd op fles.


Hergisting op fles zorgt voor mooie fijne bubbels. Bij goedkopere mousserende wijnen wordt de tweede gisting niet in de fles, maar in een afgesloten grote tank gedaan.

Bij de aller goedkoopste voegt men aan een tank wijn koolzuur toe ...Bodega Dominio Buenavista

De Spaanse wijnmaker Juan Palomar ook wel dokter vino genoemd, is geboren in de wijnregio Granada. Hij studeerde medicijnen en werkte jarenlang als medicus in de USA. Als wijnliefhebber merkte hij in de Napa Vally in Californië dat deze streek opmerkelijke overeenkomsten vertoonde met zijn geboortegrond. Hij keerde terug naar de regio Granada en toverde de oude cortijo van zijn voorouders vlak buiten Ugíjar om tot bodega Dominio Buenavista.


Voor zijn wijngaarden importeerde hij stekjes uit de Napa Vally. Inmiddels produceert hij circa 60.000 flessen wijn per jaar (rood, wit, rosé, mousserend) onder het label ‘Veleta’.

Veleta is de op één na hoogste bergtop (3300 m) van de Sierra Nevada (een bergketen naast de stad Granada). Achter deze bergtop ligt het skigebied.< BIJ ONS TE KOOP >
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page