top of page

Kwaliteit 
boven
kwantiteit

Córdoba,

Een prachtige provincie met zijn gelijknamige stad ligt in het

veelzijdige Andalusië en is bezaaid met pittoreske witte dorpjes, monumenten en vele olijfboomgaarden die grotendeels het golvend landschap kleuren.

Bij onze zoektocht naar superieure olijfolie waarbij kwaliteit en duurzaamheid voorrang krijgen op kwantiteit kwamen we uit bij Finca Duernas met hun meer dan 200 jaar ervaring...

Lees, ruik, proef en waardeer dit prachtig natuurproduct.

Het mooiste moment is de ...

"Envero"

Dat is wanneer de olijf van kleur verandert, van groen via geel naar paars. En dit is ook meteen het moment van de oogst rond oktober.

Dit is heel vroeg waardoor er slechts 8% olie geperst wordt. De olijf staat dan maximaal bol van anti-oxidanten en polyfenolen.

Men kiest hier dus duidelijk voor kwaliteit.

Het oogsten gebeurt in snel tempo, daar vanaf het moment de olijf van de boom valt oxidatie ontstaat. Bij Finca Duernas liggen de olijven binnen het uur al in de molen. In de pers worden de olijven tot een brei geperst waar nadien door de mixer de olie, pulp en water wordt gescheiden.

Dit een 20 tot 30 minuten en aan maximum 27 °C om het verwarmen en dus kwaliteitsverlies te vermijden.

HIER vormt zich het karakter van de olie. De kleur, aroma, de geur en de voedingswaarden krijgen hun unieke eigenheid. In de centrifuge wordt er verder afgescheiden.

De opslag is van superbelang omdat de olijfolie gevoelig is aan licht, lucht en temperatuur. In de silo's zal de olie nog worden gefilterd.

Finca Duernas Spaanse olijfolie

En hoe herken ik nu goede olijfolie?

In de supermarkt...

Let op het etiket en niet zozeer op zijn bekende naam door massaproductie, vermenging en massapromotie. Een donkere fles en geen doorzichtige plastiek fles want olijfolie verliest zijn kwaliteit bij blootstelling aan licht, lucht en temperatuur. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat je bv bij de lokale Spaanse boer geen kwaliteitsvolle olijfolie kan kopen in doorzichtige plastiek flessen. In Spanje eet men voortdurend olijfolie in vergelijking met hier. Maw de impact op kwaliteitsverlies is beperkter door hun veelvuldig gebruik.

Op het ETIKET moet de oorsprong vermeld staan. Hier is het dan ook vanzelfsprekend dat de olie afkomstig is uit één land en dus niet een mengsel van olijfoliën van oorsprong uit de EU, wat dus mag en kan.

Volgende vermelding moet omschreven worden bij superieure kwaliteit van Aceite de Oliva Virgen Extra  als volgt:

"Extra olijfolie van de eerste persing", "Rechtstreeks uit olijven en op mechanische wijze verkregen olijfolie van superieure kwaliteit"

 

Lekker én gezond

De wereldgezondheidszorg is overtuigd dan een Mediterraan dieet een heel positief effect heeft op onze gezondheid. En dat is uiteraard niet alleen door het gebruik van olijfolie maar eerder hun levensstijl met voldoende rust, zon, sport, voeding en genieten van hun eten met familie en vrienden alsof het altijd feest is.

Zo meldt de wereldgezondheidszorg dat het gebruik van superieure olijfolie de kans vermindert op kanker, Parkinson en Alzheimer, hart-en vaatziekten en diabetes.

Olijfolie Virgen Extra bevat antioxidanten. Buiten enkelvoudige onverzadigde vetzuren beschikt het ook over vitamine E en polyfenolen.

FRUITIG

De geur van appel, banaan, vers gemaaid gras, kruiden, artisjok,..

MAW, de geur van natuur en niet van olie!

BITTER

Hoe bitterder hoe gezonder!

De olie bevat dan heel wat antioxidanten, polyfenolen.

SCHERPTE

Als je bij het proeven even moet kuchen dan zit het alvast goed. Dat is het "pepertje" dat kriebelt en bewijst dat het om goede olijfolie gaat!

NIET GOED !

SMAAK van

oude olie

zweet

azijn

metaal

nat hout ...

En of het gezond is !

 

De olijfolie van Finca Duernas’ geeft een boost aan energie voor de “herstellende “ atleten en daarom heeft TEAM DSM (voormalig Sunweb) gekozen voor deze olijfolie. Om ze aan haar atleten te geven na zware inspanningen en zo hun fysieke herstel bevorderen.

Bovenop de koolhydraten dat zij nodig hebben zijn onverzadigde vetzuren van plantaardige oorsprong als deze olijfolie van superbelang. Wat het bijzonder maakt, is dat het een bom is aan polyfenolen en vitaminen. Polyfenolen verminderen het oxidatieve proces na zware inspanningen bij sport. Het oxidatieve proces zorgt ervoor dat je spieren lijden en je daarom spierpijn krijgt. Het lichaam heeft een manier nodig om de oxidatieve schade te herstellen en dan zijn polyfenolen hiervoor perfect, wat we terugvinden in deze superieure olijfolie.

434C9A9B-3B3F-4BD1-A077-34B31B0BDC2F.jpeg
bottom of page