top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTim De Wispelaere

De Olijfolie- en Bergroute


 

De olie- en bergroute is 62,5 kilometer lang en loopt volledig landinwaarts door bergachtig terrein in het noord-westen van Axarquia. Het klimaat is hier anders dan aan de kust, wat resulteert in iets warmere zomers en een beetje meer neerslag in de winter. De ‘olie’ in de naam van de route is olijfolie, afkomstig van de Verdial olijfbomen in de regio.

Dit zorgt voor één van de beste olijfoliën ter wereld. De route doorkruist de gemeenten Vinuela, Alcaucin, Periana, Alfarnate, Alfarnatejo, Riogordo en Colmenar. Start in het dorpje Vinuela op de C-335, 14 kilometer ten noorden van Velez-Malaga. De volgende stop wordt bereikt door het volgen van de C-335 gedurende 4 kilometers alvorens u een 5-tal kilometer verder, rechts de weg naar Alcaucin neemt. Voor het bereiken van de derde halte op de route, keren we op de C-335 noordwaarts terug, tot aan de brug van Puente de Don Miguel. De weg vertakt op de C-340 links naar Periana, waar het nog 13 kilometer is om tot Alcaucin te komen.

Na het verlaten van Periana gaan we verder op de C-340 en nemen de weg rechts op Alfarnate, dat is 15 kilometer van de laatste halte en het meest noordelijke dorp van Axarquia en de olie- en bergroute. De weg naar Alfarnate heeft een aantal van de meest spectaculaire uitzichten in Axarquia. Het strekt zich uit van aan het kleine gehucht Guaro, over de berg Maroma aan de rechterkant, over Lake Viñuela tot aan de lange kustlijn. Slechts 3 kilometer van Alfarnate is het dorp van Alfarnatejo. De route gaat verder vanaf hier met een terugkeer naar de C-340 om te reizen langs de rivier Sabar gedurende 7 kilometer.

Bij de T-kruising met de C-340 gaan we naar rechts en nog eens 8 kilometer verder naar Riogordo in de vallei van de rivier de Cueva. Vervolg de weg van Periana naar Alfarnate Colmenar. Een terugkeer naar Velez-Malaga is mogelijk via verschillende wegen, of naar Malaga langs de bergweg C-345 of N-321 die door Casabermeja voert.

Bron tekst : kusuitspanje

175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page