top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTim De Wispelaere

De Moorse route


 

De Mudejar Route is 75 kilometer lang en loopt volledig landinwaarts. Het doorkruist de gemeenten Arenas, Archez, Salares, Sedella en Canillas de Aceituno, elk aan de uitlopers van de Almijara en Tejada Sierras. Het zijn allemaal kleine steden en dorpen met Moorse en Mudejar overblijfselen die goed bewaard zijn. Mudejar architectuur is de naam die gegeven werd aan islamitische architectuur ontwikkeld door moslims in de christelijke gebieden (in tegenstelling tot Mozarabische architectuur die is ontwikkeld door christenen in Moorse gebieden).

Sommige Mudejar gebouwen zijn niet te onderscheiden van islamitische gebouwen, maar met onderscheidende kenmerken uit hun eigen land. Een daarvan was het gebruik van baksteen voor de vele kerken en herenhuizen. Een andere was uitbundig gedecoreerde houten plafonds, vaak sierlijk gesneden. Mudejar stijl wordt vaak zij aan zij met de christelijke, gotische stijl gecombineerd in hetzelfde gebouw. Arenas, omringd door het platteland met olijven, amandelen en druiven, is het startpunt van de route en is te vinden op 10 km van Velez-Malaga. De Mudejar toren Corumbela ligt op de weg tussen Arenas en Archez.

Deze weg loopt via de twee kleine dorpjes Daimalos en Corumbela, die elk kerktorens hebben die vroeger moskee minaretten waren. Daimalos heeft ook een Moorse fontein. Reizend door de uitlopers van groene bergen gedurende 7 kilometer, bereikt men de volgende halte van de route Salares. Na deze stop een korte afstand van 4 kilometer rijden naar Sedella. De rivier de Rubite, een zijrivier van de rivier de Velez, loopt door dit gebied, net als tal van bergbronnen en beken. De laatste stop op de Mudejarroute is nog eens 8 kilometer verwijderd van Sedella, namelijk in Canillas de Aceituno.

De route gaat door het Rahiges natuurreservaat, langs een bron en waterval aan de rechterkant van de weg waar zwemmen mogelijk is en ook barbecue en picknickplaatsen zijn voorzien. De weg terug naar Velez-Malaga van Canillas de Aceituno is een aangename rit met spectactulair uitzicht over bergen, dalen en het meer van Vinuela.

Bron tekst en foto : kusuitspanje en carlos castro - www.carloscastrofotografo.com

371 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page