top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTim De Wispelaere

De Route van de Rozijn


 

De Rozijnenroute is 62,5 kilometer lang en loopt via verschillende dorpen in het Zuid-westelijke deel van Axarquia naar de uitlopers van de Montes de Malaga. Het doorkruist Totalan, Comares, Cutar, El Borge, Almáchar en Moclinejo, allemaal kleine steden en dorpen met Moorse overblijfselen en ambiance. Het belangrijkste gewas is de wijnstok waarvan de druiven worden gebruikt om de Moscatel wijn te maken alsook de productie van de kwalitatieve, zongedroogde rozijnen.

De route begint in La Cala, een gebied van Rincon de la Victoria aan de kust en leidt na 9 kilometer, naar de eerste stop op Totalan. Het landschap is redelijk vlak met zachte glooiende heuvels vol struiken, wijngaarden en amandelbomen. Na 7 kilometer weg van Totalan, leidt de route door Olias, alwaar de zestiende eeuwse kerk van Sant Vicente Ferrer, staat. Gedurende 20 kilometer, stijgt de weg tot de top van de Mount Santopitar, die een hoogte van 1020 meter heeft. Geniet van het prachtig uitzicht over de baai van Malaga en Axarquia, om via de ruïnes van Masmullar en Comares te bereiken. 7 kilometer buiten Comares is er een T-kruising bij het gehucht ”La Zubia”. Met links Riogordo en noordelijk de olie- en bergroute. Om de rozijnenroute te volgen reizen we naar rechts met in het zuiden Benamargosa. Dit maakt deel uit van de Zon- en Avocadoroute die midden door het platteland loopt en gekenmerkt wordt door ravijnen en heuvels aan Cutar.

Dat is op ongeveer 17 kilometers van Comares. De volgende stop op de route is nog eens 5 kilometer verderop, waar El Borge is gelegen. Een extra twee kilometer brengt ons bij Almachar. Het landschap tussen de twee dorpen is er een van glooiende hellingen, bedekt met wijngaarden en finca’s met kenmerkend de droogbedden van rozijnen.

De laatste halte op de rozijnenroute ligt op 8 kilometer van de glooiende heuvels van Almachar naar Moclinejo. Vanaf hier is het nog 11 kilometer naar de kust om Rincon de la Victoria te bereiken.

Bron tekst : kusuitspanje

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page