top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTim De Wispelaere

Al-Andaluz


 

Andalusië is de wieg van de flamenco, de geboorteplaats van Pablo Picasso en de streek van Carmen, de hoofdpersonage uit de gelijknamige opera van Bizet.

Over Spanje zijn vele clichés bekend, en de bron daarvan ligt wel in Andalusie, bekend van flamencomuziek, stierenvechten, overvolle badplaatsten en sherry. Maar Andalusie is veel meer dan Torremolinos of Marbella met zijn impopulaire kust.

Het oude Al-Andaluz is een smeltkroes van culturen en temperamenten, het is een land op zich, met enorme contrasten en een indrukwekkende veelzijdigheid.

Wanneer je je in het achterland van Andalusië begeeft, dan wordt je verrast door de sfeer van vervlogen tijden. Tegen de bergen aangeplakt rijzen de vele witte dorpen op die vroeger als verdedigingspost tegen de vijand werden gebouwd.

Ben je in cultuur geinteresseerd dan bezoek je Sevilla met zijn Giralda, Granada met het Alhambra of Cordoba met de indrukwekkende Mezquita.

Voor natuurliefhebbers heeft Andalusie het groene Cazorlagebied, dat ook de longen van Spanje wordt genoemd. De Sierra Nevada is de hoogste berg van het Iberisch schiereiland, een uniek skigebied in de winter en een indrukwekkend wandelgebied in de zomer. Maar ook heeft het talrijke meren, waterbekkens, rivieren en zelfs moerassen met broedende flamingo´s.

Met zijn rijk cultureel erfgoed en indrukwekkende natuur, steden met historische gebouwen, weelderige tuinen en patio´s waan je je in een sprookje van duizend en één nacht zodra je voet op ´Al Andaluz´ bodem zet.

De moren zwaaiden de scepter gedurende 700 jaar, tot 1942, en hebben een definitieve stempel gedrukt op de cultuur. Na het vertrek van Columbus naar de ´nieuwe wereld ´ is er veel veranderd in Spanje. De weg ( zee) naar Latijns Amerika ging definitief open en heden ten dagen heeft dit wel degelijk zijn invloed zowel economisch als cultureel.

Andalusie bestaat uit 8 provincies en is met zijn 87.000 km2 bijna drie keer zo groot als Belgïe. Iedere provincie heeft zijn eigen gastronomie, dialect, natuur en tradities. De volksaard komt het duidelijkst tot uitdrukking in de feesten, die gepaard gaan met dans, zang, opgetuigde paarden, lekker eten en niet te vergeten veel wijn.

Er zijn twee grote luchthavens waar Belgische maatschappijen op vliegen; Malaga en Sevilla. Ook is het eenvoudig om vanuit Madrid naar Andalusie te reizen met de hoge snelheidstrein de Ave. In twee en half uur ben je van Madrid in Malaga. Ook al is Sevilla de hoofdstad, de belangrijkste aanvoerhaven per schip, vliegtuig of trein naar Andalusie is Malaga.

Bron tekst : kusuitspanje

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page